• VEELGESTELDE VRAGEN

   

  Op deze pagina vind je alle antwoorden over de werking van onze club. Klik op een onderwerp om naar de juiste sectie te gaan.

 •  

  I. Inschrijven

  1. Hoe verloopt de inschrijvingsprocedure?

  Meld je aan via het contactformulier op deze website. Daarna nemen wij zo snel mogelijk contact met je op en nodigen we jou of je kind uit om enkele proeflessen te volgen. We geven je de nodige info over de ploeg waarin je terechtkomt en op welke momenten de trainingen plaatsvinden.

  Wil je na de proefles(sen) graag defintief inschrijven dan doe je dit via volgende link: www.vrijbroek.be/inschrijven. Doe dit niet rechtstreeks, maar neem altijd eerst contact met ons op via het contactformulier.

  Kort na je inschrijving krijg je een factuur in je mailbox. Krijg je geen factuur binnen of heb je vragen over de factuur, neem dan contact op met: penningmeester@vrijbroek.be. Na betaling is je inschrijving definitief.

  Bij sommige ploegen is er helaas een spelersstop. In dat geval brengen we jullie hiervan op de hoogte nadat u het contactformulier hebt ingevuld. Je komt dan op onze wachtlijst en zodra er een plaats vrijkomt, nemen we contact op. Dit gebeurt in volgorde van aanmelding.

  De prioriteit bij inschrijving verloopt als volgt: eerst hebben de huidige leden de kans om hun lidmaatschap te verlengen. Familieleden van een bestaand lid hebben als eerste recht op voorinschrijving. Daarna komen de mensen die zich eventueel op een wachtlijst stonden aan bod. Vanaf dan is het 'first come first serve' voor iedereen die wil. Omdat Vrijbroek een echte familieclub is, proberen we directe familieleden altijd een plaats te bieden.

  Onze tarieven vind je hier.

   

  2. (fiscale) Attest Mutualiteit.
   
  Via de mutualiteit kan je een deel van het lidgeld terug krijgen. Geef je formulier af aan één van de trainers/coaches/teammanagers of steek het zelf in de zwarte bus die in de dug-out hangt. Vergeet niet je eigen gegevens in te vullen. Regelmatig worden de formulieren opgepikt en afgestempled/ingevuld en vervolgens opnieuw in de bus gestoken. Deze worden dan via de spelers uitgedeeld. Er kan wat tijd over gaan maar uiteindelijk komt het wel opnieuw bij jullie terecht.
   
  Heb je een fiscaal attest voor een kamp: neem dan contact op met secretaris@vrijbroek.be 
 •  

  II. Uitschrijven 

  1. Wat moet ik doen om me uit te schrijven?

  We vinden het natuurlijk jammer dat je je wil uitschrijven en je bent altijd welkom om je later opnieuw aan te sluiten. Bevestig je uitschrijving via dit formulier . Ben je voor eind juni niet uitgeschreven, dan gaan we er van uit dat je lid blijft. Ben je niet tijdig uitgeschreven voor het volgende seizoen dan kunnen er kosten in rekening gebracht worden.

 •  

  III. Materiaal

  1. Wat moet ik zeker hebben?     

  Om deel te nemen aan trainingen of wedstrijden heb je het volgende nodig:        

  Een hockey stick             

  Kom je voor een proeftraining of ben je net begonnen dan stellen we sticks ter beschikking op de club. Neem je deel aan wedstrijden dan heb je best je eigen stick. Voor het kleuterhockey stelt de club sticks ter beschikking, al mag een eigen stick natuurlijk ook. Een hockeystick voor jeugdspelers komt ongeveer tot aan de navel van de speler, bij volwassenen komt deze ongeveer tot aan de heup. Vraag advies in de winkel om de juiste keuze te maken.        

  Beenbeschermers         

  Het dragen van beenbeschermers is verplicht, behalve bij het kleuterhockey.     

  Een mondstuk (bit)       

  Het dragen van een mondstuk is verplicht, ter bescherming van je tanden. Zonder mondstuk mag je van de scheidsrechter niet aan wedstrijden deelnemen. Je beschikt dus best over een aantal reserve-exemplaren. Kleuters moeten nog geen mondstuk dragen. Zij spelen met zacht spelmateriaal en bovendien kijken we erop toe dat hun traingen veilig verlopen. Met een mondstuk spelen vraagt enige gewenning. Bij de U6 proberen we het gaandeweg te introduceren. Mondstukken zijn ook te koop aan de toog in ons clubhuis.   

  Hockeyschoenen           

  Je kan/mag in het begin gewone sportschoenen dragen. Toch is het aangewezen om hockeyschoenen aan te schaffen. Hockeyschoenen zorgen ervoor dat je niet wegglijdt en beschermen je voeten beter tegen hockey ballen dan gewone sportschoenen. Je kan niet meespelen met open schoenen, laarzen, all-stars,...     

  Sportieve outfit              

  Een gewone sportieve outfit volstaat om te trainen.
  Spelers/speelsters met lange haren dragen de haren in een staart of hebben een haarband.  Geen sjaals.
    

   

  2. Waar kan ik (hockey) materiaal kopen?  

  Bij Decathlon vind je alle materiaal aan democratische prijzen. Maar ook online kan je alle materiaal aanschaffen. Surf naar www.hockeydirect.be of www.hockeyspullen.nl. In een speciaalzaak heb je natuurlijk meer keuze en het beste advies. www.dnahocky.be

 •  

   IV. Uniform / wedstrijduitrusting  

  1. Wanneer moet ik voor mijn kind een Vrijbroek wedstrijduitrusting bestellen?               

  Je moet over een wedstrijduitrusting van de club beschikken als je deelneemt aan competitiewedstrijden. De wedstrijduitrusting bestaat uit een donkerblauwe short of rokje, blauwe sokken, een standaard wedstrijdshirt en een shirt voor uitwedstrijden. Dat laatste wordt meegenomen bij wedstrijden op verplaatsing en wordt gedragen indien de scheidsrechter beslist dat de standaard shirts van beide ploegen te sterk op elkaar lijken.

 • Naast het wedstrijduniform zijn er bij DNA:Hockey nog andere kledingstukken van onze club te krijgen. De Vrijbroek hoodie en -jas zijn niet verplicht, maar kunnen handig zijn op koude of regenachtige dagen.

 •  

  2. Vanaf welke leeftijdscategorie worden competitiewedstrijden gespeeld?

  Vanaf U6. De U6 spelertjes nemen wel pas na nieuwjaar deel aan de competitie. Bovendien spelen ze hun eerste (halve) seizoen nog met hesjes/overgooiers die door de club voorzien worden. Een wedstrijduniform is dus nog niet nodig. Vanaf U7 moeten spelers over een Vrijbroek wedstrijduitrusting beschikken. Spelers die nog geen uniform hebben en toch willen deelnemen aan een wedstrijd moeten hun teammanager contacteren. Hij kan mee een oplossing uitwerken.

   

  3. Hoeveel kost een wedstrijduitrusting?

  De uitrusting kost ongeveer 80 euro. Deze kost is niet in het lidgeld inbegrepen. De wedstrijduitrusting moet door de leden zelf aangekocht worden.

   

  4. Waar kan ik de Vrijbroek wedstrijduitrusting kopen?

  Je vindt onze outfits bij DNA Hockey, Antwerpsestraat 482A te Boom - mail@dnahockey.be - telefoon: +32 (0)3 440 63 73

 •  

  5. Hoe laat ik het wedstrijdshirt bedrukken?

  De meeste spelers laten hun shirt bedrukken met hun naam. Maar dit is niet verplicht. Dit mag de voor- en/of achternaam zijn. Of eventueel met een afgekorte vorm (eerste letter met een punt). Vanaf u14 moeten de spelers verplicht een rugnummer hebben. De club kent de rugnummers toe. Neem contact op met de je TM of stuur een mailtje naar info@vrijbroek.be om er eentje te krijgen. Vanaf U11 mogen spelers een rugnummer vragen. (dan hoef je nadien niet terug naar DNA hockey om enkel het nummer er op te laten plaatsen)

  Beide wedstrijdshirts (standaard & uitwedstrijden) kan je bij DNA:Hockey laten bedrukken. Deze bedrukking moet ALTIJD via hun webshop worden besteld.Je bestelt via de webshop dus de bedrukking, niet de kledij! Zonder een online bestelling, kan men je in de winkel geen kledij  laten bedrukken. Als ze op voorraad is, is de onbedrukte kledij wel gewoon te verkrijgen in de winkel. 

  1. Registreer je via deze link.
  2. Ga naar de DNA printshop en selecteer ons (oude) clublogo.
  3. Doorloop de bestelprocedure. 
  Nadat de bestelling geplaatst is krijg je binnen 1 tot 5 werkdagen het bericht dat de bedrukking klaar ligt. Daarna kan je langskomen om de uitrusting te passen en aansluitend te laten bedrukken. Bij vragen kan je DNA:Hockey rechtstreeks contacteren op +32 (0)3 440 63 73.

  Er zijn wedstrijdshirts in twee kleuren: polo in standaard blauw en t-shirt fluo groen (= reserveshirt voor uitwedstrijden). Leden die nog geen rugnummer hebben laten het veld 'number print' gewoon leeg. Na vier werkdagen liggen drukfolie en shirt klaar en kan je langs de winkel gaan om te passen en te laten bedrukken.

  Omdat de textielsector met een grondstoffentekort kampt, raakt onze voorraad clubkledij misschien uitgeput. Als dit het geval is, biedt DNA:hockey gratis een neutraal clubshirt met logo aan (vanaf U14 ook met rugnummer). Zo kan je, in afwachting van een echt wedstrijdshirt, toch deelnemen aan de competitie. Wie op dit shirt ook een naambedrukking wenst, betaalt 6 euro.
  Als alternatief voor onze kousen zijn neutrale DNA:hockey kousen beschikbaar (13,95 euro), met een korting van 50%. Die kunnen nadien gebruikt worden als trainingskous.

   

  6. Hoe lang duurt het voor de shirts gedrukt zijn?

  Bedrukken van het shirt kan enkele dagen duren. DNA geeft je, als antwoord op je mail, de datum door wanneer alles klaar ligt. Reken op 2 à 3 dagen. Hou er rekening mee dat het eind augustus en begin september behoorlijk druk kan zijn in de winkel. 

 •  

  V. Trainingen

  1. Moet ik deelnemen aan de trainingen?               

  Bij kleuterhockey, U6, U7 en U8 is het niet verplicht om aan alle trainingen deel te nemen. Vanaf U9 wordt verwacht dat alle spelers aanwezig zijn op de trainingen, al zijn er natuurlijk momenten dit niet kan (ziekte, familiale redenen).

  Laat bij afwezigheid altijd iets weten aan de trainer, en dit ten laatste 5 uur voor aanvang van de training. Ook als de trainingen niet verplicht zijn, laat je de trainer iets weten zodat hij het aantal aanwezige spelers kan inschatten.

   

  2. Trainingsschema

  De reguliere trainingen van de jeugd lopen van begin september tem eind juni. In de schoolvakanties zijn er geen trainingen.

  Vanaf seizoen '21-'22 wijzigt ons trainingsschema:

  • De kleuters (U4/U5) trainen op woensdag van 16u00 tot 17u00
  • U6 tem U9 (jongens en meisjes) trainen woensdag & vrijdag, van 17u00 tot 18u15

  Zo zorgen we ervoor dat zoveel mogelijk broers/zussen gelijktijdig of aansluitend training kunnen krijgen.

  • Vanaf U10 verschuiven meisjes naar een dinsdag/donderdag schema. (te beginnen met 17u30 tot 18u45).
  • De jongens blijven op het woensdag/vrijdag-schema (vanaf U10 te beginnen met 18u15 tot 19u30)

  Onze club is de laatste jaren sterk gegroeid. Als we de huidige veldbezetting behouden dreigt er, zeker op lange termijn, plaatsgebrek Dankzij de aanpassing krijgt iedereen voldoende ruimte om zich verder te ontwikkelen. Zodra alle trainers bekend zijn passen we ook het volledige trainingsschema op onze website aan. 

  Door onvoorziene omstandigheden kan het altijd zijn (ook tijdens het seizoen) dat er wijzigingen aan het trainingsschema moeten aangebracht worden. 

    

  3. Hyper- en development trainingen

  Onze ploegen worden ingedeeld volgens geboortejaar en geslacht. Binnen eenzelfde ploeg zijn er vaak niveauverschillen.  Sommige spelers zijn klaar voor iets nieuws, anderen moeten bepaalde basisvaardigheden beter onder de knie krijgen. Door de grootte van de groep is het moeilijk om tijdens een gewone ploegtraining voldoende te differentiëren. Op hyper/development trainingen wordt in groepjes van een achttal spelers op specifieke vaardigheden gewerkt.

  De hyper/development trainingen vormen een aanvullend programma en staan open voor alle spelers van de ploegen waarvoor ze georganiseerd worden. Deelname is niet verplicht, maar we verwachten wel dat wie zich opgeeft om de trainingen te volgen aanwezig is. Hyper/development trainingen zijn bijkomend en dus niet ter vervanging van de gewone ploegtraining. De trainingen zijn inbegrepen in het lidgeld

  De samenstelling van de trainingsgroepen wordt door de club bepaald en loopt niet altijd gelijk met geslacht/leeftijd/ploeg. Zij wordt niet op voorhand bekend gemaakt 

  De trainingen starten rond eind september en lopen tot eind mei. Ze vinden één keer per week plaats en duren meestal een uur. Een groep krijgt een reeks van 2 a 3 wekelijkse trainingen na elkaar waarbij getraind wordt op een bepaald thema. Per groep voorzien we en drietal reeksen per seizoen. De trainingen worden hoofdzakelijk georganiseerd voor de ouder jeugdploegen (vanaf U12). Het aanbod kan elk seizoen wijzigen.

 •  

  VI. Wedstrijden

  1. Moet ik deelnemen aan wedstrijden?

  VHCM is een club die hockey in competitieverband aanbiedt. Op termijn wordt verwacht dat iedereen hieraan deelneemt.          

  Kleuters en G-hockey spelen geen wedstrijden. Bij U6-U7-U8 is het nog niet verplicht om aan wedstrijden deel te nemen. Vanaf U9 wordt verwacht dat alle spelers mee in competitie treden. Trimmer spelen vanaf dit jaar mee in een vriendschappelijke competitie, maar deelname is niet verplicht. 

  De U6 spelen pas na nieuwjaar wedstrijden. Alle andere ploegen spelen wedstrijden in competitieverband vanaf september.          

                 

  2. Vanaf wanneer mag ik deelnemen aan wedstrijden?  

  Het is de bedoeling om nieuwe spelers zo snel mogelijk te integreren en ervaring te laten opdoen. Na een korte inloopperiode (van max. 2 maanden) kan iedereen deelnemen aan wedstrijden. Eventueel kan de trainer hiervan afwijken (vooral bij oudere ploegen) 

  Je aan- en of afwezigheid voor wedstrijden vul je via de hockeyapp in. Dit ten laatste  5 dagen voor de wedstrijd. 

   

  3. Veldgrootte & aantal spelers
   
  Bij U6/U7/U8 wordt op 1/8ste van een veld 3 vs 3 gespeeld met 4 doelen en zonder doelman. Een ploegje bestaat +/- uit 6 spelers.  Kick en PC zijn niet van toepassing. Een wedstrijd duurt 2 X 20 minuten met een rust van 5 min.
   
  Bij U9 wordt op 1/4de van een veld 6 vs 6 gespeeld met 2 doelen en met een  doelman. Kick is van toepassing . PC niet. Een ploegje bestaat +/- uit 10 spelers. Een wedstrijd duurt 2 X 25 minuten met een rust van 5 min.
   
  Bij U10/U11/U12 wordt op een half veld 8 vs 8 gespeeld met twee doelen en met een doelman. Een ploegje bestaat +/- uit 12 spelers. Kick en PC zijn van toepassing. Een wedstrijd duurt 2 X 25 minuten met een rust van 5 min.
   
  Vanaf u14 wordt op een volledig veld 11vs11 gespeeld met een doelman en de volledige regels van toepassing. Een ploeg bestaat +/- uit 16 spelers. U14 spelen 2X30 min. U16/U19 2X35 min. 
   
   
  4. Wedstrijden, afspraken en vervoer
   
  De competitie start begin september. Elke ploeg speelt ongeveer 20 wedstrijden per seizoen: 10 voor nieuwjaar en 10 erna. De helft van de wedstrijden wordt thuis op Vrijbroek gespeeld, de andere helft op verplaatsing. Eind mei is de competitie afgelopen. Omdat tijdens de wintermaanden de kans groot is dat velden onbespeelbaar zijn door vrieskou, worden er van november tot eind februari geen outdoor wedstrijden gespeeld. Onze trainingen lopen wel door.
   
  De volwassenen werken een volledige competitie af over een heel seizoen. Jeugdploegen schrijven zich in december terug in voor de competitie na nieuwjaar. De ploegen worden volgens de resulaten van voor nieuwjaar in nieuwe reeksen  ingedeeld. Ook nieuwe ploegen kunnen dan ingeschreven worden.
   
  De wedstrijden van de jeugd vinden plaats op zaterdag - de jongste teams spelen meestal in de voormiddag. De wedstrijden van de volwassenen zijn op zondag. Gents en Ladies spelen op maandag. De club heeft geen inspraak in de wedstrijdplanning, ook niet voor thuiswedstrijden. Het volledige spelschema wordt immers door de hockeybond bepaald. Ook bij het indelen van de reeksen heeft onze club geen inspraak; hoewel verplaatsingen meestal een reistijd van minder dan een half uur hebben, zijn ook verre verplaatsingen mogelijk.
   
  Tot en met U12 verzamelen spelers altijd 30 minuten voor aanvang van de wedstrijd op het veld, ook bij thuiswedstrijden. Vanaf U14 is dit 45 minuten.  
   
  Bij uitwedstrijden doen we zoveel mogelijk aan carpooling. Dit wordt gecoördineert door de teammanager via de Whatsapp groep van de ploeg. Ook via de hockey app kan men aangeven of men vervoer zoek of zelf kan rijden. We rekenen op alle ouders om hierin hun verantwoordelijkheid te nemen, zodat niet steeds dezelfde mensen moeten rijden. Indien nodig kan de teammanager een verplichte beurtrol opstellen. Probeer te verzamelen aan de ingang van het park om samen te vertrekken. 

           

 •  

  VII.  Spelgelegenheid

  Tem U12:

  • Indien er te veel spelers zijn, selecteert de trainer/coach elke week in een beurtrol de spelers. Hij laat dit ten laatste woensdag weten aan de spelers/ouders. Er wordt geen rekening gehouden met de trainingsaanwezigheid.  De spelers worden in gelijke mate geselecteerd in de mate dat ze zich beschikbaar stellen. Geen enkele speler heeft meer recht op spelgelegenheid  dan een andere. Voor doelmannen/vrouwen kan een uitzondering gemaakt worden.
  • De trainer/coach bepaalt zelf hoeveel spelers hij maximaal wil meenemen. De trainer/coach beslist over het aantal speelminuten per speler maar het is belangrijk dat iedereen, ongeacht zijn/haar kwaliteiten,  voldoende spelgelegenheid krijgt opdat hij/zij zich kan ontwikkelen.  Een minimum van 50 % spelgelegenheid per wedstrijd zou minimaal gerespecteerd moeten worden.  
  • Derogaties: indien er binnen de ploeg meer spelers met een derogatie zijn dan er elke wedstrijd mogen meespelen, werkt de trainer/coach/teammanager een beurtrol uit waarin iedereen in gelijke delen aan bod komt.

  Vanaf U14:

  • Indien er te veel spelers zijn, selecteert de trainer/coach elke week de spelers. Hij laat dit ten laatste woensdag weten aan de spelers/ouders. De trainer/coach brengt daarvoor ook trainingsaanwezigheid en trainingsinzet in rekening.
  • Tijdens de wedstrijd komt elke speler aan bod. Over het seizoen gezien krijgt elke speler voldoende kans om zich te ontwikkelen.
  • De trainer/coach brengt voor het bepalen van de speelminuten ook trainingsaanwezigheid en inzet in rekening.
 •  

  VIII. Afgelastingen 

  Zodra de temperatuur het vriespunt nadert, wordt een kunstgrasveld te glad om te bespelen. Ook bij hevige regenval kan dit het geval zijn. Trainingen en wedstrijden kunnen dan afgelast worden. 

  Trainingen

  Zonder tegenbericht gaat de training altijd door . Er wordt dus enkel gecommuniceerd als de training afgelast wordt. Voorzie altijd aangepaste kledij.

  Een afgelasting van een training wordt doorgegeven via whatsapp.

  Als de training omwille van weersomstandigheden ( Vrieskou, sneeuw, storm, onweer, hevige regenval of hitte) wordt afgelast proberen we dit zo snel mogelijk, en ten laatste twee uur voor aanvang van de training, te doen.

  Omwille van de leeftijd of wisselende weersomstandigheden, kan het zijn dat sommige trainingen afgelast zijn, terwijl andere op dezelfde dag wel doorgaan.

  Regen is in principe geen reden om de training af te gelasten. Tijdens de wedstrijden kan het immers ook regenen. Vaak is de regeval heel plaatselijk dus vaak gaat de training gewoon door. Soms zitten we er ook wel eens naast, bij hevige regenval gaan we schuilen onder het afdak of in het clubhuis. Jullie kunnen de kinderen altijd nog op het gewone einduur oppikken.

   

  Wedstrijden

  Als de weersomstandigheden in heel het land te slecht zijn om te spelen, kan de hockeybond beslissen alle wedstrijden af te gelasten. Zodra we dit weten, wordt het via de teammanagers gecommuniceerd. Ook de hockeyapp zal dit aangeven.

  Indien er geen algemene afgelasting wordt afgekondigd, kan de ontvangende club zelf beslissen of haar velden onbespeelbaar zijn. Deze informatie kan de bezoekende club raadplegen via de website of de contactinformatie in de app. Vrijbroek hockey club zal haar eigen leden verwittigen via whatsapp bij een afgelasting door de club zelf.

 •  

  IX. Ploegindeling

  De ploegen worden ingedeeld door de sportieve cel van de club. Ze betrekken hierbij trainers en teammanagers, indien nodig.

  De ploegen worden zo veel mogelijk ingedeeld volgens geslacht en geboortejaar. Dit omdat de hockeybond ook zijn competitie zo organiseert. Vriendschappen, familiale banden en kwaliteit van de spelers zijn in principe geen reden om hiervan af te wijken.

  Zijn er bij de jeugd meerdere ploeg van hetzelfde geslacht/geboortejaar die later opnieuw één ploeg zullen vormen, dan worden evenwaardige ploegen gemaakt waarin vriendschappen wel een rol kunnen spelen. Er kan ingedeeld worden op kwaliteit indien de club verplicht worden om in een hoge reeks aan te treden. Vormen de ploegen later niet opnieuw één ploeg, dan wordt op kwaliteit ingedeeld.

  Omwille van de beschikbare spelersaantallen moet er soms ook afgeweken worden van bovenstaande regels. De sportieve cel beslist en zorgt voor de nodige communicatie/motivatie naar ouders/spelers.

  De indeling op training volgt in principe de indeling van de ploegen. Maar hiervan kan afgeweken worden. (bv kleuterhockey).

  Spelers worden in een bepaalde ploeg ingedeeld maar kunnen ook soms opgeroepen worden om een andere ploeg uit de nood te helpen (f.e. om een forfait te vermijden) . Spelers kunnen dit niet weigeren.

 •  

  X. Keepers

  1. Wie staat er in doel ?

  Bij U6-U7-U8 staat er tijdens de wedstrijden niemand in doel. Op deze leeftijd worden ook nog geen specifieke keeperstrainingen gegeven. Vanaf U9 staat er een doelman/vrouw in doel.

  U9-U10

  Tijdens deze periode willen we graag dat de spelers in rotatie allemaal een keertje in doel staan tijdens wedstrijden. Het geeft iedereen de kans om een keertje te proberen maar ook om de functie van de keeper beter te begrijpen. Er worden nog geen specifieke keeperstrainingen gegeven tenzij er specifieke interesse is van een bepaalde speler.

  U11-U12

  Iedereen die in doel wil staan krijgt de kans om dit te doen. Er wordt gewerkt naar een groep van spelers die in doel wil staan. Er worden keeperstrainingen voorzien voor de spelers die meestal in doel staan

  Vanaf U14 wordt er gewerkt met vaste doelmannen (ideaal: 2). Ze krijgen allen keeperstraining.

  De club voorziet in een keeperspak voor de doelmannen.

   

 •  

  XI. Wie doet wat in onze club?

  1. Trainers

  De indeling van de trainers wordt bepaald door de sportieve cel van de club. Deze indeling gebeurt aan het einde van het seizoen en is bij de inschrijving van uw kind (of uzelf) misschien nog niet bekend. Onze trainers zijn niet toegewezen aan een bepaalde ploeg of leeftijdscategorie, maar roteren na enkele seizoenen. Dit omdat we de sportieve opleiding van onze spelers willen maximaliseren. Bij de jongste ploegen roteren we ook tijdens de trainingen. Zo krijgen ze een brede variatie aan oefeningen. 

  Omdat onze club met zoveel mogelijk gediplomeerde trainers wil werken betaalt ze het inschrijvingsgeld voor de opleidingen van de trainers. Tijdens het seizoen trachten we ook bijscholing te organiseren.

  Vanaf U14 geven we onze jeugdspelers de kans hun eerste stappen in het trainingsvak te zetten, omdat we geloven dat het een meerwaarde is voor hun persoonlijke ontwikkeling: ze leren voor een groep te spreken, verantwoordelijkheid te nemen en leiding te geven. Kandidaten worden ingeschakeld als assistent-trainer bij onze jongste ploegen, samen met een ervaren trainer. Wie interesse heeft om als (assistent) trainer aan de slag te gaan mag altijd contact opnemen met onze sportieve cel (sportief@vrijbroek.be).

  Al onze trainers ontvangen voor hun prestaties een vergoeding afhankelijk van hun diploma en ervaring.

   

  2. Coaches

  De coach begeleidt zijn team tijdens competitiewedstrijden. De beste coach is natuurlijk de trainer. Helaas kunnen niet alle trainers deze rol op zich nemen omdat ze vaak verschillende ploegen onder hun hoede hebben. Bovendien zijn sommige trainers zelf nog actief als speler wat het niet eenvoudig maakt om agenda's op elkaar af te stemmen. Toch streven we ernaar om trainers de rol van coach te laten opnemen vanaf U10. Vanaf U14 zou dit steeds het geval moeten zijn. 

  Voor onze jongste ploegen kan de club echter onmogelijk bij elke wedstrijd coaching voorzien. Er zijn té veel ploegjes om dit te bolwerken. Dit komt omdat we onze jongste teams klein houden, om iedereen spelgelegenheid te geven tijdens de wedstrijden. Voor de jongste leden is het aanbieden van gekwalificeerde trainers belangrijker.

  Wedstrijden zijn voor de kleinsten belangrijke leer- en beleefmomenten waar prestatie en resultaat niet het enige doel zijn. Daarom geloven we dat ook ouders de taak van coach op zich kunnen nemen bij de -U14 jeugdploegen. Onze club voorziet natuurlijk de nodige opleiding zodat ouders de basics van het coachien en de visie van de club meekrijgen. Hockey-ervaring is niet noodzakelijk, maar een sportieve achtergrond helpt. We proberen er voor te zorgen dat de vaste trainer af en toe toch een wedstrijd kan coachen (bv bij thuiswedstrijden) om zo de ploeg op te volgen.

  Heb je zelf interesse om als coach van de ploeg van je kind aan de slag te gaan? Neem dan contact op met iemand van de sportieve cel.

   

  3. Teammanagers

  Teammanager en coach zijn de tandem die een ploeg begeleidt. De coach doet dit vanaf de zijlijn, terwijl de teammanager achter de schermen werkt. 

  De teammanager:

  • ... is de schakel tussen clubbestuur en de ploeg. Hij/zij speelt clubinformatie door naar de leden van z'n team of hun ouders.
  • ... is het eerste aanspreekpunt van de club voor spelers of ouders. Niet iedereen kent de leden van het bestuurr. Dankzij de teammanager houden we de drempel om vragen te stellen laag.
  • ... leidt de organisatie van de wedstrijden van het team in goede banen (tegenpartij verwelkomen, opvolgen scheidsrechters, vervoer, beschikbaarheid spelers, keeperspak,..)
  • ... is een enthousiaste ouder (of bij oudere ploegen een speler)
  • ... is gewoonweg onmisbaar.

  We polsen elk jaar bij de ouders van elke ploeg wie deze rol op zich wil nemen. Alvast bedankt!

   

  4. Scheidsrechters

  Zonder scheidsrechters kunnen er geen wedstrijden gespeeld worden. De hockeybond vraagt clubs om zelf te zorgen voor de nodige scheidsrechters. 

  U6-U7-U8

  De thuisploeg moet één scheidsrechter voorzien. We vragen dat de ouders, eventueel in beurtrol, de taak op zich nemen. De regels zijn heel eenvoudig. Bij deze leeftijdscategorieën bestaat de rol van de scheidsrechter vooral uit het in goede banen leiden van de wedstrijd en het toezien op fair-play.

  U9-U10-U11-U12

  De thuisploeg moet twee scheidsrechters voorzien. Bij voorkeur neemt een vast team van ouders de taak op zich. Een oudere jeugdspeler kan eventueel opgeroepen worden. Neem contact op met de scheidsrechtersverantwoordelijke.

   U14-…

  Meestal wordt er met vaste scheidsrechters gewerkt. Vanaf U14 moeten alle spelers een scheidsrechter-examen volgen. Anders mogen ze zelf geen wedstrijden spelen!

  Voor de regels kijk: https://hockey.be/nl/competitie/outdoor-hockey/spelregels-1/

   

  De club heeft een scheidsrechterscel die zich bezig houdt met de opleiding en invulling van scheidsrechters. 

  • Ze organiseren info-momenten voor ouders/scheidsrechters voor aanvang van wedstrijden (bij start seizoen) om ze te informeren ivm regels en te overtuigen om een scheidsrechtersrol op te nemen
  • Ze begeleiden startende scheidsrechters (ouders & spelers) door hen feedback te geven en te begeleiden tijdens wedstrijden.
  • Ze organiseren aparte info-momenten voor ouders/spelers om hen te begeleiden tijdens het afleggen van het scheidsrechtersexamen.
  • Er is een gratis app “Drillster” die gebruikt kan worden om kennis te maken met de regels en deze in te oefenen aan de hand van concrete voorbeelden en video’s.
  • De bond gebruikt de “Drillster” app ook om het scheidsrechtersexamen af te nemen (dat is dus on-line) .  Drillster koppelt de uitslag van het examen automatisch aan de account (sportlink – Hockey app) die de personen hebben bij de hockeybond. Daarom is het aangewezen om als ouder (want spelers hebben al een account natuurlijk)  eerst ook een account te hebben (www.vrijbroek.be/inschrijven) bij de hockey bond. Vervolgens krijg je een uitnodiging per mail om een drillsteraccount aan te maken. 

  Wil je toegang tot Drillster stuur dan een mailtje naar scheidsrechter@vrijbroek.be en secretaris@vrijbroek.be .

  Heb je vragen ivm regels, wil je deelnemen aan een info-moment, heb je begeleiding nodig ?  => scheidsrechter@vrijbroek.be

 •  

  XII.  Hockey App

 • De Belgium Hockey App is de mobiele applicatie van de Koninklijke Belgische Hockey Bond. Je gebruikt ze om het volledig hockeyseizoen van jezelf of je kind te beheren. De app download je van de app store - Zoek op Hockey belgium.

  De Hockey-app wordt verplicht gebruikt door ouders/spelers om hun aan- en afwezigheid op wedstrijden in te vullen. Je mag uiteraard ook de trainer/coach op de hoogte brengen op een andere manier, maar je past het steeds zelf aan in de app. Ben je een bepaalde dag onbeschikbaar, dan kan je dit ruim op voorhand ingeven. Hou er wel rekening mee dat de uren van wedstrijden nog kunnen wijzigen.

  Zodra de teammanager zeker is van het aantal aanwezigen op een wedstrijd, zal hij het wedstrijdblad vastleggen. Dit gebeurt meestal enkele uren voor de wedstrijd. Vul dus zeker tijdig je status in. (bij voorkeur minstens 5 dagen op voorhand). Eens een wedstrijd is vastgelegd kan je je aanwezigheid niet meer ingeven. Neem in dat geval rechtstreeks contact op met teammanager of coach.

  Bij voorkeur gebruik je de app ook om je aan- of afwezigheid op training aan te geven.

  De app wordt ook gebruikt door: 

  • Teammanagers, om de wedstrijdbladen in te vullen.
  • Scheidsrechters, om de uitslagen in te geven.
  • Het bestuur, om berichten of last minute updates te versturen (gebeurt via verschillende kanalen).

  Om de app maximaal te benutten heb je een account nodig. Deze krijg je automatisch na inschrijving. Je login is het eerste emailadres waarmee je de inschrijving deed. Zodra je een login hebt kan je je status aanpassen en aanwezigheden ingeven. Je kan de app ook gebruiken met een niet geregistreerd emailadres, maar enkel om als fan info te raadplegen.

  Speel je zelf of heb je meerdere kinderen die hockey spelen, dan kan je met één account alles beheren.

  Heb je problemen met je account, raak je niet ingelogged, zie je niet de wedstrijden van jezelf of kind: Je kan contact opnemen met wout@vrijbroek.be voor meer info.

  Het meest voorkomende probleem is dat je de wedstrijden van je kind niet te zien krijgt. Mogelijke problemen:

  • Je inschrijving is nog niet voltooid. Er is maw nog geen account voor je kind. Neem contact op met secretaris@vrijbroek.be
  • De account is ok maar je kind is nog niet toegevoegd aan het team. Neem contact op met secretaris@vrijbroek.be
  • Je hebt een account aangemaakt, maar met een ander e-mailadres dan hetgene waar je kind mee geregistreerd is. Maak een nieuwe account aan.
  • Men heeft jou kind toegevoegd aan de juiste ploeg maar toch zie je geen verandering: log een keer uit en opnieuw in zodat de laatste “rechten” van toepassing zijn

  Status aanpassen:

  • Als je correct bent ingelogged ga ja via het menu naar “persoonlijk” programma
  • Klik op de juiste wedstrijd
 •  

  XIII. Verzekering

  Elk ingeschreven lid is automatisch verzekerd via de Belgische Hockey Bond. De details van de verzekeringspolis kan je bekijken via deze link. Je kan op deze webpagina ook de nodige aangifteformulieren voor burgerlijke aansprakelijkheid en lichamelijke ongevallen downloaden.

  Aangifteformulieren stuur je ingevuld naar PCI.aangifte-constat@belins.be

  Als aanspreekpunt van onze club vul je de gegevens in van onze secretaris: Lio Vloeberghs - Acaciastraat 78 - 2800 Mechelen - 0472 785 496. Ook voor bijkomende vragen kan je bij haar terecht via secretaris@vrijbroek.be.

 •  

  XIV. Vrijwilligerswerking

  Met uitzondering van onze professionele trainers draait de werking van onze club volledig op vrijwilligers. Allemaal mensen die daarnaast ook een gewone job hebben. Om onze werking haalbaar te houden, betalen onze leden een vrijwilligerswaarborg van 25 euro. Dit bedrag staat als afzonderlijke kost vermeld op je factuur. Wie zich inzet, heeft die waarborg op het einde van het seizoen gewoon terugverdiend. De waarborg wordt dan in mindering gebracht op de factuur van het daaropvolgende seizoen. Bij uitschrijving uit onze club wordt het tegoed gewoon terugbetaald. Niemand is verplicht zich mee in te zetten voor onze barwerking, maar we rekenen op de inzet van al onze leden.

  Onze vaste medewerkers nemen gedurende minstens één seizoen een taak of functie op zich: in het barteam, als teammanagers, als materiaalmeester, …

  Daarnaast kunnen gewone vrijwilligers zich via de takenlijst op onze website opgeven voor een werkshift: de bar bemannen, helpen bij de catering tijdens een activiteit of gewoonweg de handen uit de mouwen steken waar nodig. Op de club is altijd wel iets te doen.

 •  

  XV. Verloren voorwerpen

  De verloren voorwerpen worden in de dug-out aan het terrein bijgehouden gedurende enkele weken. Ben je iets in het clubhuis zelf vergeten dan kan je het waarschijnlijk daar terug vinden.

  De verloren voorwerpen worden niet oneindig bijgehouden.

  Probeer bij de jongste jeugd maximaal je materiaal te voorzien van je naam of kenteken (ook stick, drankbus,…).

 •  

  XVI. Communicatie

  We vinden het belangrijk dat er snel en goed gecommuniceerd wordt met leden en hun ouders. Dit doen we via verschillende kanalen. Leden/ouders zijn echter zelf verantwoordelijk voor het opvolgen van alle communicaties.

  1. Website

  Op deze website vind je alle praktische informatie over de club: inschrijvingsprocedure, lidgelden, trainingsuren, werking en wedstrijdinformatie per team. Op onze landingspagina kondigen we onze aktiviteiten aan.

  2. Nieuwsbrief

  Elk ingeschreven lid ontvangt automatisch onze maandelijkse nieuwsbrief op het email adres dat werd opgegeven bij de inschrijving. Via de nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het reilen en zeilen van de club.

  3. Hockey App

  Geeft alle informatie over wedstrijden en aanwezigheden. Het is belangrijk dat leden hun aanwezigheden op wedstrijden tijdig STEEDS ingeven via de app. De nieuwsbrief en sommige last minute wijzigingen worden extra via een app bericht gepushed. Zie hierboven ook hfdstk. X Hockey App

  4. Whatsapp           

  We kunnen natuurlijk niemand verplichten deze app te gebruiken, maar veel communicatie over trainingen, wedstrijden en andere zaken verloopt om praktische redenen via deze weg. Vooral bij last minute berichten is het een handige tool.

  Voor elke speler wordt verwacht dat een (matuur) iemand aanwezig is in de whatsappgroep om de zaken van de speler op te volgen. Dit kan de speler zelf, een ouder of een ander contactpersoon zijn  (in geval dat bv. de ouders niet over een smartphone of de app beschikken) zijn ”.